A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ГРВІ: ЯК ЛІКУВАТИ І ЯК НЕ ЛІКУВАТИ

Дата: 05.01.2024 08:48
Кількість переглядів: 65

Фото без опису Зранку дитина йде до школи з рюкзаком, а вдень повертається – вже з кашлем, нежитем та лихоманкою. Привіт, сезон застуд осінь-зима.

        Слово «респіраторна» означає, що вірус спричиняє запалення у органах дихальної системи. Респіраторних вірусів відомо більше 200, і кожен з них має свої уподобання: один надає перевагу слизовій носу та викликає риніт, інший вражає тканини трахеї – виникає трахеїт, третій полюбляє мигдалики – буде тонзиліт. Ці назви вказують на місце запалення, а не на конкретний збудник.

        Симптоми ГРВІ: слабкість; нездужання; в’ялість; втома; головний біль; нежить; підвищена температура.

        Виключення – немовлята до 3 місяців: з температурою більше 38 – негайно до лікаря!

        Якщо дитина гаряча (38,5 та вище), варто ополоснути її під прохолодним (не холодним!) душем, ретельно витерти та перевдягти в чистий сухий одяг.

        Мити хвору дитину можна і треба! Кожного разу після того, як малюк спітнів, треба вести його в душ і змінювати одяг.

        Якщо температура висока, і дитина почувається погано, варто дати жарознижувальний засіб. Препаратів вибору тільки два:

Ібупрофен (разова доза 10 мг на кг ваги, не більше 3 разів на добу); Парацетамол (разова доза 15 мг на кг ваги, не більше 4 разів на добу).

        Не обов’язково досягти температури 36,6. Якщо була 39, а стала 38, і дитина відчуває полегшення, це гарний ефект.

        КАТЕГОРИЧНО НЕ МОЖНА ДІТЯМ: німесулід, анальгін, аспірин, індометацин.

        Чому взагалі потрібно пити? Коли вірус потрапляє до організму, він проникає у клітини і відкриває у кожній «завод» з виробництва таких саме вірусів. Щоб вимити віруси та токсичні продукти їхньої життєдіяльності, потрібно багато пити.

        Дитина відмовляється від їжі? Не варто наполягати: почне одужувати, апетит повернеться, тоді нагодуєте. А поки що – легкозасвоювана їжа за бажанням.

        Що дійсно допоможе, так це зволоження. Слизову оболонку носу зволожуємо спреями з морською сіллю або просто фізрозчином. Також корисно вмикати зволожувач повітря, робити вологе прибирання щодня та часто провітрювати.

        Викликаємо лікаря, якщо: температура тримається більше 4 днів, температура стала нормальною, а потім знову підвищується, є утруднення дихання (задишка, свист),  виникає блювання більше 2 разів підряд, з’являється будь-яка висипка, дитину непокоїть будь-який біль (вуха, горло, живіт, легені, при сечовипорожненні).

        Негайно викликаємо швидку, якщо при ГРВІ: дитина поводить себе незвичайно – занадто збуджена або в’яла, «як ганчірка», дитина важко дихає, носогубний трикутник посинів, дитина втрачає свідомість, виникають судоми, з’явилася висипка, яка не стає блідою, якщо натиснути пальцем, температура сягає вище 39 і не збивається.

         Підкуйтесь за своє здоров’я та здоров’я оточуючих.

Будьте здорові.

В.о. начальника Кременчуцького

районного управління                                                              Андрій ПЕРВИЙ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень