Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Сьогодні - 10-та річниця подвигу Героїв Небесної Сотні

Дата: 20.02.2024 08:19
Кількість переглядів: 88

Фото без опису20 лютого Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Вдесяте в умовах війни з росією. Цьогоріч - під гаслом «Залишаємося гідними своїх героїв», тим самим пошановуючи всіх, хто загинув під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України, та завдяки кому було змінено перебіг історії нашої держави.

Події, що відбувалися в Києві та по всій країні в кінці 2013-на початку 2014 року, для більшості українців стали справжнім зламом у свідомості, адже ніколи до того в мирній Україні народні протести не мали такої кривавої розв’язки. Перші мітингувальники загинули від куль силовиків ще в січні 2014-го, але найгарячіше протистояння в центрі Києва відбувалося саме 18-20 лютого. Тоді від вогнепальної зброї загинуло близько сотні протестувальників. Людей, які віддали своє життя за споконвічну мрію української нації -справедливу, демократичну й розвинуту країну - назвали Небесною Сотнею (вперше так було названо героїв у вірші «Небесна Сотня воїнів Майдану» поетеси Тетяни Домашенко). 

Героями Небесної Сотні, за останніми даними, стали 108 загиблих. Найстаршому – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17. Саме на 20 лютого припадає пік розстрілів у центрі Києва. Цього дня у середмісті столиці загинуло та отримало смертельні поранення 48 осіб.

21 лютого 2014 року на Майдані відбулося прощання із полеглими, названими Небесною Сотнею, під час якого пролунала українська пісня «Плине кача», що стала реквіємом майданівцям. 

Досить складно підібрати слова, щоб передати всю повагу до подвигу героїв Майдану. Якби не вони, ніякої вільної України не було б. І хоча зараз сотні тисяч нових героїв продовжують боротися на війні за ідеали свободи, незалежності та нормальних людських цінностей, завжди важливо пам'ятати про тих, хто був першим. Для цього ми відзначаємо День Пам'яті Героїв Небесної Сотні.


Фото без описуГромадськість Глобиного сьогодні долучилася до загальноукраїнських меморіальних заходів з вшанування подвигу протестувальників на Майдані. Так, біля пам’ятника Захисникам України, який вже став для жителів громади сакральним символом, відбувся мітинг-реквієм, під час якого присутні згадали про буремні події 10-річної давнини, що відбувалися не тільки в столиці нашої держави, а й чи не в кожному населеному пункті України, і в Глобиному зокрема. Наприкінці заходу глобинці вшанували пам’ять невинно убієнних хвилиною мовчання та поклали квіти до підніжжя скульптури Архангела Михаїла.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень