A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Першій Українській Конституції - 314 років

Дата: 05.04.2024 08:27
Кількість переглядів: 143

Фото без опису«Договори і Постанови Прав і вольностей Війська Запорізького» – договір, що був укладений 5 квітня 1710 року у місті Бендери між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького, відомий також під сучасними назвами «Конституція Пилипа Орлика» та «Бендерська конституція».

Це перша в світі Конституція, що визначала основи державного устрою, форми правління і в якій окреслювались державні кордони. У ній вже тоді йшлося про цілісність і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою. Цей документ уперше описав Україну як повноцінну державу – частину Заходу, і вже за це ми маємо бути довічно вдячними його авторові.

Документ містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках – українською та латинською мовами, також має дві староукраїнські редакції. Оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика, зберігається у Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

Пилип Орлик був українським державником, який ніколи не забував про справжню ціну москви: «Хоч би які великі були московські насильства, вони не дають московцям ніякого законного права на Україну».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень