На сторожі здоров’я рослин
Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, повідомляє, що цьогоріч, 12 травня, спільнота Міжнародної конвенції із захисту рослин (МКЗР) відзначила Міжнародний день здоров’я рослин під гаслом: «Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології».
Мета цього заходу – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, сталого виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження, ролі рослин у збереженні навколишнього середовища.
Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати в цьому певну роль.
Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур. Вони лишають мільйони людей їжі та завдають збитки сільському господарству. Захист рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов'язаних зі здоров'ям рослин. Нерідко шкідники та хвороби рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато часу та засобів.
Захист рослин – комплекс заходів, спрямованих на зменшення втрат урожаю та запобігання погіршенню стану сільськогосподарських культур і лісових насаджень, продукції рослинного походження, спричиненого шкідниками, хворобами та бур’янами.
Інтегрований захист рослин - управління динамікою популяцій шкідливих і корисних організмів на основі фітосанітарних прогнозів і цілеспрямованого застосування існуючих методів захисту рослин з урахуванням охорони навколишнього середовища.
Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських культур в умовах інтенсифікації землеробства спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності в агроценозах і утримання їх на господарсько- невідчутному рівні (не перевищує економічних порогів шкідливості).
Цього можна досягти правильним застосуванням агротехнічних заходів вирощування культури, контролем за щільністю шкідників та їх природних ворогів, застосуванням біологічних та хімічних засобів захисту рослин. При цьому хімічні засоби використовують лише тоді, коли щільність шкідника і його шкідливість можуть призвести до значних втрат урожаю.
Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було, тим самим завдаючи великі збитки місцевим рослинам та оточуючому середовищу.
Людина має щоденно стояти на сторожі здоров’я рослин, а її дії повинні бути спрямовані на зниження ризику появи шкідливих організмів.