Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

НЕБЕЗПЕЧНИЙ БОТУЛІЗМ

Дата: 14.06.2024 13:28
Кількість переглядів: 59

Фото без описуБотулізм – найтяжче харчове отруєння, що часто призводить до смерті хворого. Збудник – мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та відповідній температурі виділяє сильнодіючий токсин (ботулотоксин).

В Україні від початку 2024 року  зареєстровано 24 випадки захворювання на ботулізм, з 27 постраждалими, серед яких 1 летальний. За аналогічний період 2023 року в Україні зареєстровано 24 випадки захворювання на ботулізм, з 29 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.

За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024 року встановлено, що найбільше випадків захворювання на ботулізм пов’язано із вживанням в їжу м’ясних та овочевих консервів домашнього виготовлення, ковбасних виробів та риби домашнього виготовлення. Проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Випадки захворювання на ботулізм реєструвались у Миколаївській, Черкаській, Львівській, Одеській, Полтавській та Запорізькій областях.

ОТРУЄННЯ ЧАСТІШЕ ВИНИКАЄ внаслідок споживання:

● в’яленої, копченої та маринованої риби домашнього приготування;

продуктів домашнього консервування, особливо в герметично закритих банках, в тому числі овочевих, фруктових;

● м’ясокопченостей, що виготовлені в домашніх умовах.

Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити, чи заражена їжа ботулотоксином, неможливо.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. ХАРАКТЕРНИМИ ОЗНАКАМИ ЗАХВОРЮВАННЯ є м’язова слабкість, сухість у роті, спрага, запаморочення, порушення зору, ковтання. Пізніше розладнується мовлення, іноді втрачається голос, з’являється двоїння в очах,

опущення повік, туман або так звана „сітка” перед очима. Пульс прискорений (100-150 ударів на хвилину) при нормальній або пониженій температурі тіла.

Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.     Тривалість хвороби різна, найчастіше від 4 до 8 днів. При перших симптомах ботулізму необхідно ввести протиботулінічну сироватку. Одужання триває тижні, інколи місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3-й день може настати смерть.

ГРОМАДЯНИ !

- не купуйте на ринках, у випадкових осіб та в невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, гриби, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього виготовлення;

- не готуйте м’ясні та рибні, грибні консерви вдома;

- беріть для консервування тільки непошкоджені, добре помиті овочі та фрукти;

- при найменшій підозрі на недоброякісність консервів не споживайте їх.

При перших ознаках інтоксикації потрібно викликати лікаря і надати хворому першу допомогу! Госпіталізація обовязкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Зволікання загрожує потерпілому смертю. Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень