Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Навчання та перевірка знань з питань охорони праці, як основа безпеки працівника

Дата: 21.06.2024 08:35
Кількість переглядів: 71

Фото без описуОднією із складових ефективної роботи з профілактики виробничого травматизму є належна підготовка, навчання та підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці. Загальний порядок проведення навчання з питань охорони праці встановлений Законом України «Про охорону праці» (ст. 18. «Навчання з питань охорони праці»).

Виконання вимог Закону України «Про охорону праці» в частині проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці здійснюється відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держкомітету України з нагляду за охороною праці 26 січня 2005 р. № 15.

Розглянемо навчання та перевірку знань з питань охорони праці крок за кроком

Усі посадові особи, відповідно до переліку посад до початку виконання своїх обов'язків і періодично (один раз на три роки) проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Всі працівники під час прийняття на роботу та в процесі роботи проходять за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Періодичність інструктажів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці залежить від видів виконуваних робіт та встановлюється Типовим положенням.

Крок 1

Створення та введення в дію Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

На підприємствах розробляється, затверджується наказом керівника та вводиться в дію «Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» відповідно до Типового положення. В цьому нормативному документі підприємства регламентується весь процес організації та проведення навчання й перевірки знань з питань охорони праці.

Крок 2

Створення комісії з перевірки знань працівників з питань охорони праці.

На підприємстві наказом керівника з числа посадових осіб створюється комісія з перевірки знань працівників з питань охорони праці. До складу комісії включається не менше 3-х осіб. Очолює комісію голова комісії, як правило — керівник підприємства або його заступник, до службових обов’язків якого входить організація роботи з охорони праці. До складу комісії включаються спеціалісти служби охорони праці, юридичної служби, виробничих, технічних і технологічних служб, представник профспілки (там, де вона є) або уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці.

До складу комісії підприємства можуть залучатися (за згодою) страхові експерти з охорони праці робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Всі члени комісії з перевірки знань з питань охорони праці повинні пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці в навчальному центрі чи навчальному закладі, що має відповідний дозвіл на проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці й отримати відповідне посвідчення. Без такого навчання комісія є неправомочною, а протоколи перевірки знань працівників з питань охорони праці такою комісією не мають юридичної сили та визнаються недійсними.

Крок 3

Навчання та перевірка знань з питань охорони праці при виконанні робіт з підвищеною небезпекою

Всі працівники та посадові особи підприємства, включаючи посадових осіб,  відповідальних за виконання робіт підвищеної небезпеки (крім зазначених в п. 5.2 та п. 5.3 Типового положення), проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці на підприємстві. До ведення робіт з підвищеною небезпекою допускаються особи тільки після проходження навчання, перевірки знань і одержання відповідного посвідчення. Підготовка таких працівників здійснюється тільки в установах освіти (професійно-технічні училища, центри підготовки, навчально-курсові комбінати), що мають ліцензію.

Не існує підприємств, де є всі роботи підвищеної небезпеки, тому на кожному підприємстві необхідно мати затверджений його керівником перелік робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на ньому. Також затверджується на підприємстві поіменний список працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки.

 

Потрібно пам'ятати!!! Кожен роботодавець несе адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення умов законодавства та невиконання обов’язкових вимог у сфері охорони праці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень