Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Родинно-історичні корені

Дата: 26.07.2024 10:10
Кількість переглядів: 151

Фото без описуМайже щодня  Микола Іванович Гладир  (народився у далекому 1949-му)  прямує з Ярошів в Пироги - навіть літнього спекотного дня - в  теплому костюмі, світлій сорочці з ясним поглядом впевнено простує з візочком  в центр села з прагненням щирих зустрічей з людьми та жаданого  спілкування.  

То напевно містерія, загадка, а можливо таємниця, що має історичне коріння, бо мандрувати в  такі гарячі години  під палючим сонцем в  шортах та  капелюсі наважитися нелегко. Яка ж то виносливість, чи особливість організму, чи вікові зміни, щоб продовжувати заведений ритм життя в цьогорічну липневу жарінь?  Гомонимо. Мов знімаємо полуду з віконця минувшини і зазираємо спогадами на  межу двох віків.

Батько Миколи Івановича – Іван Григорович (1926 р.н.) – то ярошівська легенда. Дрібненький на зріст, меткий, кмітливий, в закоротких пропалених штанцях, засмаглий до кісток (близенько до запеченої шкіри тулилися) - ковалював більше тридцяти років. Лемеші до плугів, борони, ланцюги, огорожі, ворота, дверні  завіси, клямки, молотки, сапи, залізні елементи до возів, саней, згодом до тракторів – всього не перелічити, що довелося вправними руками кувати.

У 1939 році тринадцятирічним хлопцем в гурті  сільських  ровесників навчався в градизького коваля  Опанаса Брегеди  мистецтву орудувати гарячим металом в ярошівській  кузні (розміщувалася ще з 19 століття в землянці на території нинішнього току понад сучасним автошляхом Т-17-16 - маркетинговий хід прадідів - дохід чималенький мали: чи  подорожуючим коней підковувати, чи  гарбу та  мажу відремонтувати, металеві шини  з колеса перекувати, а чи й продати: тиблю, долото, діжку, цеберку –  бо поруч плотня височіла- тож працювали у всув’язі).

Допитливі хлопчаки  прагнули навчитися у вмілого чоловіка, однак боялися до розжареного горна підійти (температура понад 1000 градусів), а  поруч майстра   два забронзовілі  молотобійці  в брезентових фартухах важезними молотами б’ють пожовтілий  від полум’я метал. Спочатку всі споглядали, окрім Івана, бо той, віртуозно огинаючись від гарячезного пахкотіння, прислухаючись до вказівок,   хапався  за кліщі і на  малому ковадлі  брався до роботи.  Як поглянув  Опанас на виковане Іваном кресало, то весело промовив: «Буде майстер, а вам, хлоп’ята, ще  не в  одного коваля повчитися треба».

Мати, Марія Іванівна (1893 р.н.), довго тішилася синовим творінням: легеньке, зручне за другим доторком до каменя  іскрить, запалює гречаний попілець в кисеті, а далі понад  соломою в печі іскри з нього розтрусить і вже пломениться вогнище на черіні.

Звісно, радів би тато Григорій Степанович (1882р.н.) метикуватому синові, але   жахітний 1933-й замордував голодом чоловіка. Пекельний парадокс, бо кмітливий та вдатний разом з братом Хомою Степановичем (1887 р.н.) змалечку трудився на паровій машині-молотарці (молотили снопи збіжжя впродовж  4-5 жнивних місяців). То була потужна пересувна машина, яку перетягали з поля на поле шість пар волів, огненною її ще  називали, бо чималий котел з водою мав постійно кипіти, топковий пристрій шалено гуготів, пожираючи солому, в пилу й жаротіні моталися робітники.

При полум’ї, палаючих гарячезних пристроях все життя трудилися батько і дід Миколи Івановича, і йому довелося майже п’ять років орудувати палким металом, - то цьогорічні липневі спекотні дні загартованому майстру не докучають: так пояснює своє родинно-історичне ставлення до літньої жаріні коваль.

P.S. Сердечно Дякую Миколі Івановичу за неймовірні історичні відомості з літопису Ярошів та світлини з власного архіву, Володимиру Верменичу - за деталізацію розвитку ковальства на теренах наших сіл.

Автор: староста Пирогівського старостинського округу Тамара Кір’ян 

На світлинах:

*Хома Степанович Гладир, 1887 р.н. з дружиною Анастасією Харитонівною, 1892 р.н.

*Група з курсів ковальства у Кременчуцькому училищі, серед яких Григорій Степанович (на жаль, невідомо, хто з них).

*Ярошівські колгоспники на жнивах (1948 рік), Хома Степанович - у другому ряду крайній справа.

*Микола Іванович Гладир (фото 22.07.2024).

*Вироби ковальства в оселях Миколи Івановича і Володимира Григоровича.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень