Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Порядок державної реєстрації потужностей

Дата: 29.07.2024 16:00
Кількість переглядів: 38

Фото без описуЗ 24 липня 2024 року набрав чинності наказ Мінагрополітики від 15.02.2024 № 431, відповідно до якого діє новий Порядок державної реєстрації потужностей (далі - Порядок). Державна реєстрація потужності здійснюється територіальним органом Держпродспоживслужби безоплатно.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  оператори ринку харчових продуктів, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та обігу.

Державній реєстрації підлягає кожна окрема потужність оператора ринку, в тому числі транспортний засіб, що використовується як потужність з реалізації харчових продуктів кінцевим споживачам.

Транспортні засоби, що використовуються оператором ринку виключно для перевезення харчових продуктів, яке не пов’язане з експлуатацією належної йому зареєстрованої потужності або потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл, підлягають кумулятивній державній реєстрації, для якої подається одна заява (незалежно від кількості відповідних транспортних засобів) та за результатами якої присвоюється один особистий реєстраційний номер.

Не підлягає державній реєстрації як окрема потужність транспортний засіб, що використовується оператором ринку у зв’язку з експлуатацією іншої належної йому зареєстрованої потужності або потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл.

Адресою потужності, яка є транспортним засобом або іншим рухомим майном, вважається місцезнаходження (для юридичної особи) або задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) (для фізичної особи) оператора ринку, в управлінні якого перебуває така потужність.

Для державної реєстрації потужності оператор ринку подає до територіального органу Держпродспоживслужби за адресою потужності, у тому числі через центр надання адміністративних послуг, заяву про державну реєстрацію потужності за формою згідно з додатком до цього Порядку (далі - заява).

Заява в письмовій формі може бути подана шляхом особистого звернення оператора ринку або через уповноважену ним особу, надіслана поштовим відправленням або подана в електронній формі, у тому числі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) (за наявності технічної можливості).

У разі подання заяви засобами Порталу Дія, така заява подається у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, з урахуванням відомостей, визначених формою заяви.

Заява, що подається в електронній формі, повинна відповідати вимогам Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

У разі невідповідності заяви вимогам, встановленим Законом України «Про адміністративну процедуру», а також Порядком посадова особа територіального органу Держпродспоживслужби, яка розглядає справу, приймає рішення про залишення заяви без руху відповідно до статті 43 цього Закону.

 Достовірність інформації, наведеної в заяві, забезпечує оператор ринку.

Заява подається оператором ринку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності.

Територіальному органу Держпродспоживслужби забороняється вимагати для державної реєстрації потужності будь-які інші документи, крім заяви.

Виробники ремісничих харчових продуктів та харчових продуктів тваринного походження на малих потужностях з виробництва харчових продуктів тваринного походження до заяви додають також інформацію, яка дає змогу ідентифікувати такі харчові продукти, та декларують обсяги виробництва на тиждень у середньому протягом року.

У разі подання заяви в паперовій формі державна реєстрація потужності здійснюється територіальним органом Держпродспоживслужби протягом 10 календарних днів після отримання заяви.

Рішення про державну реєстрацію потужності або про відмову в державній реєстрації з обґрунтуванням причин оформлюється наказом територіального органу Держпродспоживслужби та не пізніше 3 робочих днів з дня його прийняття доводиться до відома оператора ринку або уповноваженої ним особи шляхом:

         - вручення або надсилання його поштою (реєстрованим поштовим відправленням);

    - надсилання на адресу електронної пошти чи передачі з використанням технічних засобів електронної комунікації.

Інформація про зареєстровану потужність, вноситься до державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей (далі - Реєстр) посадовою особою територіального органу Держпродспоживслужби не пізніше наступного робочого дня з дати прийняття рішення про державну реєстрацію потужності.

У разі подання заяви засобами Порталу Дія (за наявності технічної можливості) або через інші електронні інформаційні ресурси територіального органу Держпродспоживслужби державна реєстрація потужності здійснюється автоматично в режимі реального часу, шляхом внесення передбаченої Порядком інформації до Реєстру. При цьому внесення інформації про державну реєстрацію потужності до Реєстру здійснюється програмними засобами Реєстру на підставі даних про перевірку відомостей, зазначених операторами ринку в заяві.

Перевірка достовірності відомостей проводиться на підставі даних отриманих у порядку електронної інформаційної взаємодії Порталу Дія (за наявності технічної можливості) або інших інформаційних ресурсів територіального органу Держпродспоживслужби із іншими електронними інформаційними ресурсами, зокрема з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У разі подання заяви в електронній формі повідомлення про державну реєстрацію потужності із зазначенням її особистого номера або про відмову в державній реєстрації надсилається автоматично за допомогою засобів Порталу Дія (за наявності технічної можливості) або інших інформаційних ресурсів територіального органу Держпродспоживслужби шляхом направлення в особистий кабінет, на електронну адресу або інші засоби зв’язку обрані оператором ринку у заяві.

Територіальний орган Держпродспоживслужби відмовляє у державній реєстрації потужності у таких випадках:

         - відсутність у заяві повної інформації, передбаченої частиною третьою статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

       - наявність раніше прийнятого рішення про державну реєстрацію цієї потужності.

Відмова у державній реєстрації потужностей з інших підстав не дозволяється. У рішенні про відмову в державній реєстрації потужності обов’язково зазначаються підстава для відмови та фактичні обставини, що підтверджують наявність такої підстави.

У разі усунення причин, що стали підставою для відмови у державній реєстрації потужності, оператор ринку має право на повторне звернення до територіального органу Держпродспоживслужби із заявою про державну реєстрацію такої потужності.

Оператор ринку може оскаржити рішення територіального органу Держпродспоживслужби про відмову у державній реєстрації потужності відповідно до законодавства.

Оператор ринку має право розпочати експлуатацію потужності за принципом мовчазної згоди, якщо протягом 15 робочих днів після подання ним заяви територіальний орган Держпродспоживслужби не прийняв рішення про відмову у державній реєстрації потужності або не надав копії такого рішення оператору ринку.

Оператор ринку зобов’язаний протягом 10 робочих днів повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби про зміни у своїй діяльності, що зумовлюють необхідність внесення змін до відомостей Реєстру, а також про припинення використання потужності.

Звертаємо увагу операторів ринку, що згідно зі ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, повідомлення про реєстрацію яких не зроблено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень