Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Амброзія – джерело алергічних захворювань

Дата: 16.08.2024 10:13
Кількість переглядів: 45

Фото без описуПроблема бур’янів, особливо карантинних, таких як амброзія  завжди була і є актуальною. Забур’яненість території завжди сприяє засміченню, створенню несанкціонованих звалищ, погіршує санітарний стан чим втрачається привабливість наших населених пунктів.

  Особливе занепокоєння населення, медичної галузі, органів влади викликає розповсюдження карантинної рослини – амброзії  в  регіонах нашої держави  та вплив її на виникнення алергічних захворювань.

Амброзія – злісний карантинний бур’ян. Потрапила до нашого регіону з Північної Америки, висота рослин – здебільшого 0,2 – 1,8м, проте може досягати 2,5м. Цей вид здатен нарощувати значну наземну масу та має потужну стрижневу кореневу систему, що може проникати в грунт на глибину до 4 м.

Розмножується цей карантинний вид насінням, розповсюджується з неочищеним насіннєвим матеріалом, шротом, транспортними засобами. Сходи

рослин  з’являються при температурі повітря понад +6-8°С.  Насіння, що легко осипається, починає дозрівати, починаючи з серпня місяця.

  Ця рослина не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять), відзначається високою біологічною активністю – здатна заглушити та витіснити не тільки польові культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі, тому найбільше розповсюджена амброзія в таких місцях як  пустирі, сади, пасовища, узбіччя доріг, залізничні насипи, поблизу сміттєзвалищ, ярків тощо.

  Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня. З одного квадратного метру ділянки ураженої амброзією пилок амброзії під час цвітіння поширюється в радіусі двох кілометрів. Під час цвітіння пилок цієї рослини викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзій ним полінозом. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної  астми, особи з іншими вадами дихальних шляхів та легень, хворобами серцево-судинної системи.

Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Тож зрозуміло, що боротьба з описаним видом має носити комплексний характер і загальнодержавний масштаб. Скошування наземної маси дає лише тимчасовий ефект, а поряд з цим стимулює кущення і розростання рослин. Тому рослини слід видаляти з коренем. Якщо рослини амброзії встигли зацвісти, то вилучати і спалювати їх необхідно вже після утворення зелених плодів, контролюючи, щоб насіння не висипалось.

 І ще є одна дуже важлива особливість – амброзія є однорічна рослина і тому її потрібно знищувати до початку цвітіння разом з корінням, що попередить її подальше поширення та виключить негативний вплив на здоров’я населення.

         Безумовно велика роль у вирішенні даної проблеми надана комунальним службам та власникам підприємств, установ, організацій та індивідуальних садиб, яким необхідно прийняти активну участь у ліквідації бур’янів та благоустрою територій об’єктів.

Асортимент гербіцидів, що усувають даний карантинний вид, є досить широким. Вибір препарату здійснюють у залежності від культури та фази її розвитку. Але в межах населених пунктів гербіциди для знищення амброзії не застосовуються. Таким чином в межах території населених пунктів амброзію можливо тільки скошувати, виривати і компостувати, щоб не дати можливості квітувати та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням. У період цвітіння працювати з амброзією не можна.

Позитивний ефект у боротьбі з даним видом дають агротехнічні заходи, зокрема дотримання сівозміни. На дуже забур’янених амброзією ділянках можна проводити висів багаторічних злакових трав або травосумішок, розміщувати посів злакових або бобових культур з підвищеною густотою рослин. Ефективним є лущення стерні з наступною оранкою та поверхневим обробітком грунту, періодичною глибокою оранкою


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень