Обережно: гризуни!
На земній кулі налічується більше 2500 видів гризунів. З усіх хребетних тварин саме гризуни приносять найбільшу шкоду людству. Вони є носіями і джерелами біля 200 різних інфекційних та інвазійних захворювань, якими можуть хворіти люди і тварини.
Особливо небезпечними у розповсюдженні інфекційних захворювань є щурі та миші, оскільки вони найбільше контактують з приміщеннями підприємств, помешканнями людей, з предметами побуту, продуктами харчування.
Практично цілий рік гризуни людству створюють загрозу: навесні, влітку та восени переважно – на земельних угіддях та в господарських будівлях, а взимку – у наших помешканнях.
Зараження людини відбувається через забруднені екскрементами харчові продукти, воду, пошкоджену шкіру. Можливе також зараження в разі укусу щуром.
Найбільш небезпечними хворобами, у розповсюдженні яких важливу роль відіграють гризуни, є: сибірка, туляремія, бруцельоз, лептоспіроз, чума, ящур, бешиха, кокцидіоз, сказ.
З усіх інфекцій, що передаються через гризунів, найбільш поширеною є лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання, що протікає із високою гарячкою, інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем. Лептоспіроз має тяжкий перебіг (до 70% серед госпіталізованих) і високу летальність (до 20%). Гризуни є резервуаром лептоспірозу і можуть бути джерелом небезпечних для людей та домашніх тварин хвороб. Після перенесеної хвороби гризуни ще довго залишаються та виділяють збудник у довкілля. Основний шлях передачі збудника тваринам – через воду. Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, характерніший восени і взимку. До того ж інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.
З метою запобігання та попередження виникнення інфекційних захворювань серед людей, які поширюються через мишоподібних гризунів необхідно проводити дератизаційні заходи та дезінфекцію колодязів.
Що таке дератизація
Дератизація – це комплекс заходів для знищення гризунів (щурів, мишей, полівок тощо), який є одним із способів боротьби з інфекційними захворюваннями шляхом винищування гризунів – носіїв і джерел багатьох інфекційних хвороб. Дератизація має не тільки протиепідемічне, але й економічне значення, оскільки гризуни завдають великої шкоди підприємству, сільському господарству, наносять інший економічний збиток у виробництві та побуті.
Методи дератизації
Всі методи, що застосовуються в дератизації, поділяються на попереджувальні та винищувальні.
Попереджувальні методи засновані на створенні умов, що перешкоджають проникненню гризунів у приміщення і містять санітарні заходи, які спрямовані на створення умов, які позбавляють гризунів доступу до їжі і притулків. Для цього необхідно:
– постійно проводити ретельне прибирання;
– сміття і харчові відходи збирати в ємності з щільними накривками;
– продукти харчування зберігати в місцях, недоступних для гризунів;
– не захаращувати підвальні приміщення і комори непотрібними речами, що створюють зручні умови перебування для гризунів.
Винищувальні методи спрямовані саме на знищення гризунів.
Винищення гризунів необхідно проводити систематично і регулярно. До винищувальних заходів належать механічні способи винищення гризунів – виловлювання їх за допомогою різних знарядь лову (мишоловки, капкани, пастки) та хімічні засоби дератизації, які є найбільш поширеними і ефективними – у вигляді твердих або рідких харчових отруйних принад.
КОЛИ ТРЕБА ПРОВОДИТИ ДЕРАТИЗАЦІЮ?
Проводити дератизацію варто щойно, як ви побачили хоча б одного гризуна. Вони розмножуються дуже швидко, тому зволікати з виведенням мишей, щурів не можна. В зоні ризику: підприємства харчової промисловості, навчальні заклади, заклади охорони здоров’я, громадські будівлі і споруди, тощо.
Про звільнення об’єкту від гризунів свідчать відсутність ознак їх перебування (свіжі пошкодження предметів, продуктів харчування, екскременти), гризунів у пастках, капканах протягом трьох діб.
ЗАПОРУКА ВІДСУТНОСТІ ШКІДНИКІВ – це створення обстановки, непридатної для їх проживання, а саме:
- продукти харчування варто упаковувати в спеціальну тару, яка допоможе запобігти їх псуванню щурами, мишами.
- краща профілактика появи шкідників і їх активного розмноження – підтримка належного рівня гігієни, регулярне вивезення харчового і будівельного сміття.
- установка на шляху передбачуваної міґрації щурів, мишей компактних механічних пасток, приманок природним способом знизить популяції гризунів в фуражних, складських приміщеннях.
- використання металевих сіток для затягування вентиляційних, каналізаційних отворів перешкодить попаданню шкідників всередину приміщення.
- підприємствам, установам, організаціям радимо звертатися до служб, які спеціалізуються на цьому питанні і є професіоналами цієї справи.
Відповідальність за дотримання санітарно-протиепідемічних правил і норм в разі здійснення будь-яких видів діяльности покладена на суб’єкта господарювання (ФОП, керівника підприємства, установи, організації незалежно від форм власности).
Варто пам’ятати про те, що людина сама повинна опікуватися своїм здоров’ям!