Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Здоров’я, безпека дітей, і якість їхнього відпочинку під час оздоровчого періоду в пришкільних таборах

Дата: 29.05.2025 11:36
Кількість переглядів: 10

Фото без описуПовномасштабна війна росії проти України стала стресом для всіх українців. За таких умов істотно зростає роль педагогічної підтримки учасників освітнього процесу. Вагомого значення набуває створення комфортного та безпечного середовища для здобувачів освіти у закладах позашкільної освіти та організація літніх таборів, діяльність яких спрямована на організацію змістовного дозвілля, відпочинку і оздоровлення дітей. Важливо вжити всіх необхідних заходів до початку проведення оздоровчої літньої кампанії. Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку мають забезпечити усі належні умови з безпеки життєдіяльності дітей, зокрема, під час повітряної тривоги (наявність бомбосховищ, обладнаних під укриття підвалів, евакуаційного транспорту) відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України.

Питання літнього оздоровлення дітей на теперішній час чітко регламентовано в законодавчих та нормативних актах, а саме: Закону України №375-VI «Про оздоровлення та відпочинок дітей», Закон України «Про систему громадського здоров’я» ( із змінами, внесеними згідно із Законом №3302-ІХ від 09.08.2023, ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною»; наказу №280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб»; постанови КМУ № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Основною метою організації і відпочинку дітей влітку, в першу чергу, є створення безпечних для життя і здоров’я дітей умов для ефективного їх оздоровлення, недопущення епідускладнень та виникнення інфекційних захворювань серед дітей, в першу чергу – групових кишкових інфекційних захворювань, для чого потрібно суворо дотримуватись вимог чинного законодавства, в першу чергу, санітарного. Одним з найбільш потужних факторів в профілактиці гострих кишкових інфекційних захворювань та спалахів харчових отруєнь є чітка організація харчування та дотримання санітарних норм та правил на харчоблоці, дотримання вимог до постачання продуктів та продовольчої сировини, до їх безпеки, до умов зберігання, реалізації та технології приготування страв, а також забезпечення харчоблоків достатньою кількістю справного холодильного та технологічного обладнання. Відповідальним за харчування особам слід не допускати отримання продуктів харчування без необхідної супровідної документації (сертифікатів відповідності, накладних тощо), здійснювати бракераж сирої продукції і готових страв, ведення всіх необхідних журналів. Не допускати до роботи працівників із ознаками захворювань на грип, ГРВІ, кишкові інфекції та мати діючі медичні огляди. Дотримуватися погодженого перспективного меню. Приготування готових страв для їх споживання здійснюється з дотриманням послідовності та поточності технологічного процесу, рецептури, що прописано в технологічних картках, а також відповідно до вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та норм харчування з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (Закон України  від 23.12.1997 № 771/97- ВР “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, постанова КМУ від 24 березня 2021 року № 305).

Дотримання санітарних правил забезпечують керівники закладів та начальники таборів.

Війна внесла суттєві корективи у звичне життя, але потреби дітей лишаються незмінними!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень