Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Актуальна інформація

ІНФОРМАЦІЯ ПРО СИБІРКУ

       Сибірка - гостре зоонозне інфекційне захворювання, яке спричинює Bacillus anthracis. Перебігає в людей найчастіше з ураженням шкіри й утворенням особливого карбункула, набряку та регіонарного лімфаденіту на тлі гарячки та інтоксикації, рідше з ураженням легеневої, кишкової систем і поширенням процесу. Спори бактерій сибірки можуть залишатися в латентному стані в ґрунті тривалий час і активізуватися, коли поверхня ґрунту порушується, наприклад, у результаті повені, зливи або зсувів. Захворювання, як правило, з’являється знову, коли спори згодом потрапляють у шлунок тварини із травою на пасовищах. Сьогодні захворюваність має спорадичний характер — проявляється лише інколи та окремими спалахами. Основне джерело інфекції — хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба. Тварини заражаються, з’ївши траву, інші корми або випивши інфікованої води. На сибірку найчастіше хворіють люди, які працюють із тваринами і тваринними продуктами — кістками, вовною, шкурою, м’ясом. Сибірка присутня в більшості частин світу. В Україні понад 13,5 тисяч вогнищ, де може виникнути захворюваність на сибірку, оскільки існують біотермічні ями та худобомогильники, де були поховані хворі на сибірку тварини. У зв’язку з утворення збудником сибірки спор та довготривалого зберігання в ґрунті, спалахи сибірки можуть виникнути де завгодно.              Підстави підозрювати сибірку: раптова загибель тварин у пасовищний період на раніше неблагополучній території або після ґрунтових робіт, сильних злив і паводків; гострота і тяжкість хвороби, її септичний характер (пропасниця), наявність карбункулів, а у свиней - ознаки ангіни; швидкість розкладання трупів, відсутність заклякання, кров'янисті витікання з природних отворів; у разі появи ознак захворювання тварин на сибірку потрібно негайно звернутися до лікаря ветеринарної медицини чи до територіального органу Держпродспоживслужби; категорично забороняється вживати м'ясо і молоко тварин, уражених хворобою.

16:52 09.09.2024

Піроплазмоз

Піроплазмоз - це сезонне паразитарне захворювання тварин, що зумовлене змінами в крові у тварин, переносниками якого в більшості випадків є іксодові кліщі. Встановленими збудниками є кровопаразитарні мікроорганізми роду Babesia, тому хвороба у ветеринарних спеціалістів має назву - бабезіоз.  

15:20 06.09.2024

ЗАХОДИ ІЗ ЗНЕЗАРАЖЕННЯ ПИТНОЇ ВОДИ

З метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів криничної води – весною та восени треба проводити такі необхідні важливі заходи, як профілактичне знезараження.

13:36 27.08.2024

Обережно: Холера !!!

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерієюVibriocholerae О1або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

10:00 20.08.2024

Амброзія – джерело алергічних захворювань

Проблема бур’янів, особливо карантинних, таких як амброзія  завжди була і є актуальною. Забур’яненість території завжди сприяє засміченню, створенню несанкціонованих звалищ, погіршує санітарний стан чим втрачається привабливість наших населених пунктів.

10:13 16.08.2024

Ризики вживання забрудненої питної води

Вода – це найважливіший природний ресурс нашої планети. Як відомо, стан організму людини залежить від чистоти повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Нині актуальною проблемою залишається забезпечення якісною питною водою населення, адже підґрунтові води не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води.

10:07 06.08.2024

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових токсикоінфекцій

В Україні, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції та харчові токсикоінфекції займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Основною причиною виникнення цих інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

16:01 01.08.2024

Порядок державної реєстрації потужностей

З 24 липня 2024 року набрав чинності наказ Мінагрополітики від 15.02.2024 № 431, відповідно до якого діє новий Порядок державної реєстрації потужностей (далі - Порядок). Державна реєстрація потужності здійснюється територіальним органом Держпродспоживслужби безоплатно.

16:00 29.07.2024

Облаштування та експлуатація індивідуальних колодязів

В умовах руйнування об’єктів інфраструктури внаслідок бойових дій постає проблема забезпечення населення доброякісною питною водою. З цією метою дедалі частіше в умовах відсутності централізованого водопостачання використовується вода з альтернативних джерел (колодязів, бюветів, тощо).

15:31 24.07.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень